Kaloridjungeln

För de flesta är det där med kalorier något man vet vad det är men inte har koll på. Hur många kalorier innehåller olika livsmedel och hur mycket kalorier behöver just du under en dag?
Faktorerna är många, bland annat spelar vikt, kön och ålder roll. Kroppssammansättningen är en annan faktor, en person med hög andel muskelmassa bränner fler kalorier än en person med samma vikt men med mindre muskelmassa. Arv har betydelse men är omöjlig att göra exakta beräkningar på, en myt är dock att de flesta överviktiga har dålig ämnesomsättning genetiskt. Att barn till överviktiga föräldrar ofta blir överviktiga själva har mer att göra med ärvda livsstilsmönster (motions,- och kostvanor).
Hur mycket du rör dig är det du själv kan påverka allra mest. Ju mer motion, desto mer energi (kalorier) behöver du äta eller dricka för att ge bränsle till kroppen. Ungefärliga kaloriintag för en medelpresterande person beräknas vara 2000 kilokalorier/dygn. Det är beräknat för en person som lever en modern västerländsk livsstil med ganska lite motion. Tränar du ökar genast kaloriintaget.
Hur många kalorier innehåller olika livsmedel då? På nätet kan du hitta sidor där du kan söka på olika livsmedel och hitta närings,- och kaloriinnehåll. Exempel är http://www.kaloritabell.com http://www.recepthjälpen.se
Några exempel på kaloriinnehåll:
1 Ägg ca 80kcal (ca 20 kcal från vitan och ca 60 kcal från gulan)
1 portion havregrynsgröt (1dl gryn) ca 140 kcal
Förr trodde man att det inte spelade någon roll varifrån kalorierna kom (kolhydrater, proteiner eller fett) eftersom det ändå var samma mängd energi (100 kcal fett är ju samma energimängd som 100 kcal protein). Det har dock visats sig i ny forskning att kroppen lagrar dessa kalorier lite olika och har en tendens att lättare lägga på sig fettmassa av kalorier som kommer från kolhydrater jämfört med kalorier som kommer från protein. Detta förklarar en del av varför dessa Lowcarb dieter som baseras på ett högt intag av proteiner och lägre intag av kolhydrater har blivit så populära.
För att få en balans mellan kaloriförbrukning och kaloriintag krävs att man inte äter mer eller mindre än vad man behöver. Fettrika produkter innehåller fler kalorier eftersom fett/gram innehåller fler kalorier än kolhydrater/gram och är därför lätta att äta för mycket av. Det är därför vi får se upp med ex ostar, friterad mat, smörgåsfett, fikabröd, nötter, chips m.m. Dessa livsmedel innehåller dock olika typer av fett. Ät tex hellre 200 kcal osaltade nötter än 200 kcal chips. Nötterna innehåller nyttiga fettsyror som är viktiga för kroppen.
Ta en titt på näringsdeklarationen på det du köper nästa gång. Ibland blir man förvånad över hur få eller många kalorier ett livsmedel innehåller.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0