Mammaträning

Gravida undrar ofta hur mycket och på vilket sätt de kan träna under graviditeten. Det är förstås individuellt beroende på vad man hade för träningsvanor innan graviditeten samt komplikationer eller andra åkommor.
Graviditeten är kanske inte den tid då du som otränad börjar med någon ny sport eller tränar hårdare än du gjort innan. Dock visar studier på att träning har en positiv inverkan på hur förlossningen går och hur kvinnan mår under graviditeten. Lyssna på din kropp. Hårda sporter såsom kampsort, boxning och ridning är dock sporter som bör undvikas redan tidigt i graviditeten. Risken för yttre skador är stor i dessa sporter och kan skada fostret.
Efter tjugonde graviditetsveckan är det vissa övningar som skall undvikas eftersom hormonet relaxin mjukat upp skelettet i bäckenbotten som en förberedelse för förlossningen. Vissa känner av foglossning, andra känner inget alls. Alla övningar som belastar bäckenet snett skall undvikas. Utfall är ett exempel på övning som man bör undvika. Av naturliga skäl är det inte så lämpligt med alla övningar som man ligger på mage eller på annat sätt har ett tryck mot magen. Raka situps skall heller inte göras efter att magen börjat puta. Sneda situps/crunches går dock bra samt all typ av coreträning. Om du som gravid aldrig har använt gymnastikboll i din träning är detta ett ypperligt tillfälle.
Balansövningar och statiska övningar för bålen är bra för att både förhindra ryggont och för att underlätta din kropps väg tillbaka efter graviditeten. Tänk på att balansen kan vara mycket sämre när du är gravid jämfört med hur den var innan eftersom din kropp plötsligt har en tung mage som gör att tyngdpunkterna flyttas. Var försiktig så du inte gör dig illa. Skelettet, leder och ligament är mjukare och du har lättare att sträcka dig än vanligt.
Efter graviditeten är träning kanske inte det första du tänker på, men statiska magövningar kan man börja lätt med efter bara några dagar efter förlossningen. Knipövningar för bäckenbotten är också något som kan påbörjas så snart du kan. Ett tips är att göra knipövningar varje gång du ammar så glöms det inte bort.
Även efter graviditeten är coreövningar på boll ett bra sätt att stärka de försvagade magmusklerna. "Plankan" är en bra övning för att få ihop delade magmuskler. Hormonet Relaxin kan sitta kvar i kroppen i över 3 månader efter förlossningen vilket betyder att skaderisken är större under denna tid. Mjukstarta och lyssna på din kropp, men var heller inte rädd för att röra på dig. Din kropp behöver det för att orka ta hand om din bebis!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0