Äta kalorisnålt, äta nyttigt - Är det samma sak??

Jag får ofta frågor om vad man skall välja för typ av livsmedel när man handlar.

Till exempel väljer många ett lättmargarin att ha på smörgåsen istället för smör eftersom det innehåller mycket färre kalorier/100 g. Vad är då resten av innehållet i lättmargarinet? I dessa tider diskuteras tillsatser mycket och lättmargarin är ett typiskt exempel på en produkt med många tillsatser. Riskerna med tillsatserna är delvis okända då många är för nya för att se de långsiktiga effekterna. Därför är det svårt att svara på med säkerhet om lättmargarinen är, förutom kalorisnålt, även hälsosamt. Min uppfattning är dock att välja smöret men ta mindre mängd, eller om man vill hålla igen på kalorierna, ta bort smörgåsfettet helt och hållet.

Ge ditt hjärta en present på alla hjärtans dag!

  1. Rör på dig mer! Minst 30 minuter om dagen för att nå en hälsoeffekt.
  2. Ät mindre socker!
  3. Dra ned på kaffet och sluta med energidrycker och läsk med koffein om du dricker det! Drick örtte eller grönt te istället.
  4. Ät slowfood (laga din egen mat från grunden och skippa hamburgerrestaurangen)!
  5. Ta en kvart varje dag där du varvar ned med tex lugn musik. en avslappningsskiva, ett tänt ljus eller bara göra ingenting. Det finns inget som heter att du inte hinner. Skippa TVn i en kvart!
  6. Försök att lösa sådant som stjäl energi från dig utan att ge något tillbaka. Det kan vara situationer på jobbet eller kanske en person. Det besparar ditt hjärta en massa stress!
  7. Ät fisk några ggr i veckan. Lax och makrill är fulla av nyttiga fetter.
  8. Knapra grönsaker istället för värktabletter. Det är garanterat mer effektivt i längden och dessutom snällt mot din kropp till skillnad från läkemedel.
  9. Tips på bra hjärtemat : Vitlök, frön, nötter (osaltade naturella i små mängder) färgglada grönsaker med massa antioxidanter, fullkorn, frukt, raps-, och olivolja.
Det finns massor av saker som gör gott för din livspump hjärtat, en viktig faktor är enligt min uppfattning också att känna sig älskad och respekterad för den du är, och framför allt, TRO på dig själv att du är värd det.
En glad alla hjärtansdag till er alla!

Dagens fråga: Hur tränar man för att få en platt mage?

Ganska vanlig fråga både från män och kvinnor..
Vardagsmotion (tex cykla till jobbet, gå i trappor, promenera,bära matkassar) är en bra början till en plattare mage om du har en liten putande bilring som envist sitter där den sitter. När det kommer till specifik träning för magen så rekommenderar jag coreträning/bålstabilitetsträning, dvs träning som fokuserar på de inre bukmusklerna. På de flesta träningcenter kan du hitta pass som syftar till att träna denna muskelgrupp. Exempel är Pilates och Core. Det kan du med fördel träna ca 2 ggr i veckan. Dessa coremuskler håller in magen automatiskt om de är starka. Om du kör styrka i gymmet så tänk på att variera övningarna för magen och växla mellan statisk träning, tempoväxlingar, vikt och repetitioner per set.
Utöver träningen är det förstås viktigt med kaloriintaget. Upplever du att du har starka magmuskler men ändå har en "bullmage" så är det antagligen förbränningsträning och en mer kalorifattig kost som behövs i kombination med magträningen. Förbränningsträning är tex konditionsträning (cykling, jogging etc) och snabb gång/powerwalk.
Problemet med att inte få till en platt mage brukar dock oftare vara brist på träningsmotivation snarare än att man inte vet hur man skall gå tillväga.. Vad motiverar DIG? Fundera i några minuter.
Gör upp ett realistiskt mål för dig själv. Mät ditt midjemått, skriv ned och mät sedan efter några veckor. Tävla gärna med någon kompis där ni bestämmer ett pris till den som vinner!

Dagens övning: Benlyft

Bra magövning som kan göras varsomhelst där det finns ett golv.. Låt fötterna närma sig golvet medan du håller emot med magen. Tryck ned ländryggen i golvet och vänd tillbaka när du inte orkar hålla den där längre. Rörelsen sker i höftleden. Bilden visar startposition.

Sockerfri, mjölkfri "glass"

Jag har tipsat om den här förut men tycker att det är värt att skriva igen. Om du känner att du absolut måste ha en burk Ben & Jerry´s glass, hejda dig och gör istället egen glass som är utan tillsatser och inte på långa vägar så onyttig som köpglass. Dessutom gör du den på ett nafs. Och du äter den också i ett nafs... :).
Kör ner 1 liten kokosmjölksburk tillsammans med en mogen banan och massa frysta bär (hallon, jordgubb, blåbär etc) och mixa sedan i blender eller med mixerstav. Önskar du den sötare så ta en banan till, gärna övermogen.
Detta är kanongott och ett utmärkt alternativ till glass!!

Nya visitkort

Fick mina nya visitkort för några dagar sedan. Nu gäller det bara att sparka i gång hemsidan! Bilden nedan är tyvärr lite suddig.

Uppdatering

Jag har inte fått tag på mina easy tone skor ännu då det tydligen kommer in nya färger snart så jag får vackert vänta. Inte för att jag tror på underverk genom att trampa runt i dessa skor men är i behov av nya träningsskor i vilket fall och tänkte att jag skulle testa dessa..
Annars har det inte blivit så mycket bloggande för min del. Tiden är inte min vän, åtminstone inte tid som jag kan utnyttja till att sitta vid datorn. Jag ska bli bättre så snart tiden är min vän!
Just nu är det första prioritet att få upp min nya hemsida vilket borde kunna ske inom två veckor. Det ska bli kul och spännande när jag får se resultatet. Jag är ingen hejare på html och datorer som ni kanske ser på bloggen så detta har jag överlåtit till någon som kan det bättre!
Jag borde också lägga upp lite fler bilder här men nästan varje gång jag ska göra det så fungerar det inte. Jag vet inte om det är blogg.se som krånglar eller något annat. Jag jobbar på det i alla fall.
De flesta börjar nog bli trötta på all denna snö och att pulsa runt på gatorna, men trösta er med att det kan ses som träning, framförallt om man dessutom har en barnvagn att putta på. Vi går i alla fall mot ljusare tider om det är någon tröst..

RSS 2.0