Mina tankar kring förbränning av kolhydrater och fett

Till att börja med: Hej, det var ett tag sedan.. Livet kom i vägen men nu är jag här igen! Fick en kommentar som löd :

Tjaba! frida jag har lite funderingar kring fettförbränning har hört att man kan lära kroppen att använda fett som bränsle. Har du någon aning om hur det skulle fungera?

Mitt svar:
Kroppens förmåga att förbränna fett/hur man uppnår effektiv fettförbränning är nog en av de mest diskuterade ämnena inom träning och det finns otaligt många teorier kring detta. Det forskas mycket men ännu finns det inga definitiva svar. Det finns dock vissa konstaterade fakta som man kan basera sin egen tro och åsikt på.
Dessa är bland annat att kroppen väljer i första hand att bränna kolhydrater vid tungt fysiskt arbete och en större procentdel fett vid mer lågintensiv aktivitet. Om man äter mycket kolhydrater väljer också kroppen att i första hand använda det som bränsle. Om man äter en extremt kolhydratfattig kost (tex LCHF) "tvingas" kroppen att använda fett som bränsle, en s.k. ketogen diet som gör att kroppen ställer in sig på svält. Man kan säga att kroppen "lär sig" att använda fett som förstahandsbränsle eftersom det inte finns några kolhydrater att använda. Erfarenheter från de som gått på en ketogen diet under en tid är dock att kroppen lättare drar på sig fett när kolhydraterna åter införs i kosten.
Utifrån detta har jag min teori om att man kan på ett sätt "lära" kroppen att använda fett som bränsle i första hand, då genom en ketogen diet, men på bekostnad av detta kan det ske en störning i ämnesomsättningen vid för långvarig diet som gör att man istället drar på sig mer fettmassa (och det är ju antagligen inte vad vi vill). Ett mer skonsamt sätt att få kroppen att bränna mer fett borde vara att ägna sig åt lågintensiv träning som tex raska promenader och cykling (i lågintensivt tempo). Det är nog det närmaste jag kan svara på frågan ovan.

Bra träningsmusik!

Denna låt är bra tryck i och får i alla fall mig att ta i lite extra. Den är bl.a. med i Les mills Body pump nr 75.

RSS 2.0