En bra start på dagen är viktig!

Har du svårt att hålla det du lovat dig själv om en ny, nyttigare livsstil?
Jag tror att de flesta tänker ibland att "nu måste jag skärpa mig" eller "efter helgen/semestern/på torsdag el dyl ska jag skärpa mig och börja äta bättre".

Att gå runt med det där dåliga samvetet är stressande och gör knappast livet mer hälsosamt.
Lösningen då? Nej, tyvärr, jag har inget universalknep som fungerar på alla, men vissa vanor är lättare än andra att göra något åt.
Om du tänker hur du själv äter så inser du ganska snabbt att lunch middag och kvällsmat varierar ganska kraftigt från dag till dag. Du vill gärna inte äta samma lunch flera dagar i rad och inte heller middag. Men ta nu en titt på vad du äter till frukost... Visst finns det en viss tendens till att inte ha ett behov av variation i denna måltid. De flesta människor föredrar att äta ungefär samma sak till frukost varje morgon. Detta betyder alltså att om du lyckas göra din frukost till ett nyttigt och väl sammansatt mål så kan du vinna ganska mycket eftersom det betyder en förbättring av en daglig vana. Om du inte äter frukost alls med motivationen om att du inte kan äta på morgonen så menar jag att det är en vanesak. Vänta en stund från att du vaknat till att du äter frukost men uteslut den inte!
Förslag på bra frukostmat är:
Surdegsbröd (osötat, fiberrikt)
Pålägg: Avocado, kalkon, kyckling, lightost, EJ lättmargarin, keso, philadelpiaost, Tahini (kaloririkt men massor av kalcium för dig som inte äter mjölkprodukter)
Gröt av tex havregryn, quinoa, hirs eller rågflingor, Blanda gärna i frön och lite nötter.
Ägg, proteinrikt och rikt på mineralämnen.
Grönt te är uppiggande.
Om du absolut måste ha kaffe, prova koffeinfritt eller blanda det vanliga kaffet med hälften koffeinfritt.
Grönsaker och frukt i önskad mängd.
Lycka till!

Funkar pulverdieter?

I alla tider har människan velat ta genvägar om det finns och så också med vikt och hälsa. Pulverdieter är något som säljer som smör men funkar det?

En pulverdiet går oftast ut på att man under en begränsad tid (ex 2 veckor) bara äter pulversoppor eller bars som ingår i dieten. Det totala kaloriintaget på en dag blir ungefär 500 kcal vilket är ca 1/4 av normalt dagsintag. Kontentan av detta är naturligtvis en viktnedgång, och en ganska drastisk sådan. Följs dieten tappar de flesta runt 10 kg på bara några veckor. Det låter ju bra, men fungerar det i praktiken. Jag skulle svara att JA det fungerar om dieten hålls till punkt och pricka, MEN för att kunna hålla dieten krävs en otrolig självdisciplin. Personer som ofta prövar dessa dieter brukar (jag säger inte att alla är så) ha brist på just disciplin. Det är ofta därför de dragit på sig några kilon för mycket. Chansen att de skall klara 2 veckors svält är ganska liten och OM de uthärdar dessa veckor "belönar" de ofta sig själva med att unna sig lite extra. På några veckor är de flesta tillbaka på ruta noll och de där hemska dagarna med pulversoppa och kurrande mage var helt förgäves.
Visst kan det vara en idé för att komma i bröllopsklänningen eller vinna ett vad eller något annat kortsiktigt mål, men i det långa loppet är jag helt övertygad om att DET FINNS INGA GENVÄGAR. Det skall dock tilläggas att de som förespråkar dessa pulverdieter också jobbar för att förändra konsumenternas matvanor när mat succesivt introduceras efter några veckors pulverdiet. Tanken är bra och genomtänkt men tyvärr är det få som har så stark karaktär att de klarar veckor utan riktig mat. Har du klarat detta är det bara att gratulera, jag har hittills inte träffat någon som gått igenom en diet och lyckats behålla sin viktnedgång. Tyvärr...

Vilka är dina undanflykter?

Jag vet inte hur många som i början av året efter ett surt nyårslöfte köper ett dyrt gymkort som de sedan använder max 1 gång i månaden. Varför? De vanliga orsakerna är att de tycker inte att de har tid, de vet inte vad de skall göra när de är på gymet, eller de har ingen att träna med. Svaret för detta är förstås att man kontaktar en PT som hjälper till med dessa punkter. För dem som inte känner att de har råd med en PT kan det vara en idé att sätta sig ner i 10 minuter och tänka omkring sin träningssituation.

Hur får jag tid att träna?
Skriv upp hur många tillfällen du kan tänka dig få tid att träna i veckan. Var inte för hård mot dig själv, då blir det lätt orealistiskt och istället struntar du i att träna alls. Ibland kanske det bara finns möjlighet en gång i veckan men det är ju bättre än inget! Vad kan du tänka dig att välja bort som tar tid? Kanske strunta i att titta på TV en gång i veckan eller kanske gå och träna på lunchen någon av vardagarna.
Hur blir jag motiverad?
Har du någon kompis som också är lite trögstartad? Gå tillsammans eller gör en tävling med ett bestämt mål t.ex. "Innan jul skall vi ha gått ner 3 kg eller innan jul skall vi ha varit med på 10 spinningpass" eller dyl. Den som vinner får en belöning ni själva bestämmer. Vilken tid har du lättast för att göra det du ska på dagen? Det är kanske svårare att komma iväg till träningen när du först satt dig i TVsoffan än om du går direkt från jobbet. Om du har ett jobb du börjar sent är det kanske bättre att träna en stund efter frukost när du inte kan skylla på att det blivit för mycket att göra under dagen.
Vad ska jag träna?
Många jag pratar med vill gärna utnyttja de olika passen som finns på träningscentret. Problemet är att de tror att de är mycket sämre än de andra och att de inte vet hur man gör. Lösningen på det är förstås att gå på ett pass och testa. Det bästa är kanske att välja ett pass som inte innehåller så mycket koordination så minskar risken för att halka efter eller tappa bort sig. Body Pump är styrketräning i grupp och en träningsform som lämpar sig för i princip alla eftersom man anpassar nivån själv genom tyngden på sina vikter. Det är inte vidare mycket koordination och är populärt både hos kvinnor och män. Man tränar hela kroppen och det enda man behöver tänka på är att försöka hålla rätt teknik. Det kan kännas stressande och förvirrande i början när alla springer och hämtar alla möjliga olika grejor och vikter men häng bara på instruktören så klarar du det galant!
Mitt tips är alltså att utnyttja ditt träningskort med att ta hjälp av instruktörerna på gruppträningen om du känner att PT-timmar kostar för mycket. På de flesta större träningscenter finns ett stort utbud där något borde falla dig i smaken, det gäller bara att våga prova. Det är ju inte värre än att du inte går på det passat något mer om du tycker att det känns helt bedrövligt!

Long time no see

Ibland räcker inte tiden till. Därför har jag inte bloggat på länge och fortfarande är det alldeles för mycket! Jag återkommer snart med fler träningstips!

Supertuff benövning/benstyrketest

Fick just hem "Träningsguiden" från Fitness magazine där det stod en del bra övningar. Provade en del av dem och den jag visar nedan vad väldigt tuff och kräver övning, men den tar vill jag lova! Observera att personen på bilden håller i en MAQstång (ser ut som ett sopskaft av trä) men det går att göra den utan också.

RSS 2.0