Mera tips på glutenfritt alternativ

Som jag nämnt tidigare försöker jag att äta så lite gluten som möjligt till vardags. Nackdelen med glutenfria produkter man kan köpa i handeln är att de innehåller en massa "skräp" såsom konserveringsmedel, förtjockningsmedel, socker, färgämne, konsistensgivare m.m. Måste dessa ingredienser verkligen ingå? Jag testade att göra min egen mjölblandning med lika delar majsmjöl, rismjöl och bovetemjöl. Det finns alla att köpa av märket "Risenta" på de flesta livsmedelsbutiker. Jag använder det istället för vetemjöl och har lyckats gjort både pannkaka, pizzadeg och bröd med bra resultat. För att degen ska bli lättare att arbeta med tillsätter jag någon matsked med "Fiberhusk" (ett mjöl gjort av psylliumfrön). Det står ofta vid glutenfria produkter i matvarubutiken. Slutsatsen är att utfyllnadsingredienserna i färdiga glutenfria mjölblandningar är just bara utfyllnad!


I love smithmaskin!

Om jag fick välja endast en maskin i gymmet så skulle det helt klart bli smithmaskinen. Den kan användas till massor av övningar och det känns säkrare än fri stång om man inte har någon som kan vara med och passa. Utfall och knäböj i smith är riktiga höjdare för välsvarvade spiror och glute!
Jag har tränat på många olika gym och använt många olika fabrikat på maskiner men jag måste säga att Nordic gym är min favorit och då särskilt deras smithmaskin. Det finns inställningar som passar även små tjejer som mig, plus att de ser stilrena och enkla ut (kanske är det typiskt nordiskt, vad vet jag :)). När jag läste Hälsoutvecklarprogrammet på Örebro universitet renoverades GIH´s gym totalt och var då Nordic gym´s största anläggning. Det är det absoluta favoritgymmet, men tyvärr bor jag ju inte kvar där längre..

Kettlebells

Kelttlebells är något jag inte alls är påläst om och har aldrig provat det som träningsform heller. Kanske skulle det vara veckans mission. Är det bu eller bä med Kettlebells?

Smygträna!

Tips som bränner lite fler kalorier i ditt dagliga liv:

° Gå av en hållplats tidigare med bussen eller tunnelbanan.

° Gå i de långa rulltrapporna upp från tunnelbanan. Sparar tid också!

° Ta trapporna istället för rulltrappan. Det finns väl inget som ser så dumt ut som fullt friska människor som trängs för att         komma på den lilla rulltrappan när det finns en trappa bredvid som är helt tom. 

° Strunta i hissen, ta trapporna. Alltid! (Bra träning om du bor några våningar upp.)

° Börja cykla till jobbet.

° Gå en promenad på lunchen, alternativt välj ett lunchställe som ligger en bit bort.




Bättre fettförbränning innan frukost?

Den frågan är ganska omdiskuterad och frågar någon mig så säger jag både Ja och Nej.. Visst, eftersom kolhydratförrådet är relativt tomt när man vaknar så bränner man aningen mer fett vid en promenad innan frukost. Men å andra sidan så skulle jag vilja säga att den effekten är så försvinnande liten att det inte märks skillnad för den vanlige motionären. Den största positiva delen med att gå morgonpromenad tror jag är  att man oftast är mer motiverad på morgonen och risken är större att man struntar i promenaden senare under dagen när man är trött och kanske prioriterar andra saker. Positivt med morgonpromenad, men ungefär lika positivt med en kvällspromenad, bara man får den gjord. Det är min sammanfattning!

Omvänd ryggresning

I brist på intressant debattämne så tipsar jag helt enkelt om en övning som jag tycker är jättebra för ländrygg och rumpa. Videoklipp kommer senare! Man lägger sig helt enkelt med huvudet ner, där fötterna vanligtvis är på en bellybackställning. Sedan lyfter man benen till kroppen är helt rak. En extension i höftleden alltså..

Hittade dessa bilder på google i brist på egna. På bilden utförs den dock på en annan typ av bänk..



God frukostgröt!

1dl havregryn
2msk hirsflingor
1msk solroskärnor
1msk sesamfrön
1tsk linfrön
3st osvavlade aprikoser


Blanda allt med vatten och koka upp. Jag brukar äta gröten med rismjölk. 



Är man extrem om man plockar bort cykelsadeln?

I mina ungdomsår hade jag en gammal cykel vars sadel hade en stor reva i sig. Det betydde att den var som en tvättsvamp och ständigt dyblöt efter att det regnat. Eftersom jag inte ville blöta ner mina häftiga Levi´s jeans blev jag alltså tvungen att stå varje dag jag cyklade. Dessutom hade växeln pajat så trean var den enda som fungerade. Resultatet blev en massa svärande över den där förbaskade cykeln, men också en välsvarvad och stark rumpa! 

Jag har funderat på det där om att man jobbar mer med sätet när man står och cyklar. Men om man har en sadel på cykeln så sitter man ju givetvis på den där man inte cyklar i uppförsbacke. Ska jag prova att ta bort sadeln när jag cyklar min vanliga runda eller ser det helt knasigt ut?

Bort med dig??

Nyttigare efterrätt som är mjölkfri!

Om jag blir sötsugen brukar jag bota det med en slags milkshake som varken innehåller socker eller mjölk. Den blir söt och god ändå eftersom jag har banan i.

Mixa frysta bär (tex hallon eller jordgubbar) med banan och kokosmjölk. Det blir en fluffig och god glassliknande dryck som smakar mums! Lite fetare än om du använder yoghurt men smakar mycket godare! Bra alternativ till glass!

Glutenfri müsli

Jag försöker att äta en kost med så lite gluten som möjligt. Jag är inte allergisk men känner att min kropp mår bättre av att inte äta bröd, pasta m.m. Magen känns inte uppsväld och jag märker att min hy också blir bättre. Jag är dock en riktig müsliälskare och brukar göra min egen müsli som innehåller en massa nyttigheter men inte så mycket gluten. Jag brukar blanda i:

Havregryn (innehåller lite gluten)
Hirsgryn, bovetegryn
Osvavlade aprikoser
Hackade hasselnötter, valnötter, mandlar eller andra osaltade nötter
Linfrön
Solrosfrön
Sesamfrön
Russin

Jag brukar rosta allt utom den torkade frukten i stekpannan tills det blivit gyllene. Det gäller att blanda hela tiden, annars är det lätt att det bränner vid. Om man vill kan man söta med någon matsked honung eller dadelsirap när man rostar. Müslin är ganska kaloririk då den innehåller mycket nötter, frön och torkad frukt, men det är alla fulla av nyttigheter och ger dig en bra start på dagen då du håller dig mätt länge och inte småäter lika mycket under dagen. Det är i alla fall min erfarenhet. 



Storstadsträning

Storstadssemester i all ära med shopping och god mat, men åtminstone jag gillar ju att "smygträna" lite när tillfälle ges. i Tre av våra grannstäder har jag hittat några godbitar mer eller mindre mitt i stan som man kan få upp flåset med!

I vårt östra grannland Finland finns en fin domkyrka mitt i huvudstaden. Inte nog med att den är fin, det finns en brant trappa som lämpar sig ypperligt för lite "springa upp och ner" träning om du tröttnat på att spana in mumintroll och Marimekkomönster. 



Domkyrkan i Helsingfors


Sedan har vi vårt hurtiga land i väst. I Oslo finns det förutom glada norrmän med lusekofta även en träningsanläggning och sevärdhet som heter Holmenkollen. Dit tar man sig lätt med T-banan och även den har en härligt brant trappa som lämpar sig bra för att få upp flåset och forma stackars gluteus.







Holmenkollen i Oslo





Sist har vi den vackra staden Bergen på västkusten i Norge. Bland krabbor och fiskare hittar vi många berg, och däribland Ulriken som man går uppför på en dryg timme. Väl uppe kan man njuta av utsikt (om det inte regnar som det gör för det mesta) och ännu fler gångstigar. Vill man ta det mer lugnt finns även en linbana.


Bergen med Ulriken i bakgrunden








!00% Blåbär

Om du är gravid, nykterist eller bara inte vill dricka alkohol så har jag ett tips som passar bra som ersättning till rött vin. Saxhyttegubbens 100% blåbär ser ut och smakar lite som ett rött vin men är proppat med antioxidanter och viktiga vitaminer utan alkoholens skadliga effekter. Jag gillar den i alla fall. Den finns att köpa på bl.a. välsorterade livsmedelsbutiker och kostar ca 70 kr för 33 cl. Helt ok tycker jag!



Stegräknare

Alla har väl vid det här laget hört talas om en stegräknare. Alltså en liten manick som man sätter någonstans på kroppen och som sedan registrerar alla steg man tar. Det finns olika typer och prisklasser. Allt från en hundralapp till strax under tusenlappen. De mer avancerade räknar även ut hur långt i km man går, kaloriförbrukning m.m. Jag köpte min på Hälsokost men finns att beställa för en billigare penning på nätet. Den heter Omron Walking Style II.



En stegräknare har verkligen en motiverande inverkan på de flesta och avslöjar i många fall varför en del håller sig inom normalvikt medan andra inte gör det trots att de verkar träna ungefär lika mycket. Ofta speglar stegantalet  på mätaren väldigt korrekt anledningen till detta. Vi är helt enkelt olika "hurtiga" i vår vardag och ett bra sätt att mäta detta är med just en stegräknare. 

De allmänna rekommendationerna för hur många steg man bör ta under ett dygn för att uppnå hälsoeffekter är 10 000. Det kan låta mycket och det är en del också om man till exempel har ett stillasittande arbete. En person med ett kontorsjobb kommer sällan upp i mer än 1000 steg om dagen om de inte går till och från jobbet eller har ett extremt stort kontor att röra sig i :). 

Tips:
Gå ihop några stycken och starta en tävling. T.ex. "Först till 100 000 steg". Jag lovar att många kommer att tappa vikt redan efter några dagar förutsatt att det handlar om tidigare inaktiva personer!

Lycka till

Välkommen till min nya blogg

Här kommer jag skriva om träning och hälsa. Hoppas mina tips och kunskaper kan komma till nytta för någon.

// Frida

RSS 2.0