Kokosolja från Renée Voltaire

Jag skrev i ett tidigare inlägg om att jag var nyfiken att testa den lovordade kokosoljan och har nu inhandlat en burk. Den har redan blivit en favorit och hälften av burken åkte in i badrumsskåpet då den är perfekt som "bodylotion". Smälter på huden och lämnar en god kokosdoft efter sig, och det bästa av allt är ju att den är helt naturlig. Som stekfett fungerar den ypperligt och ger en mild smak av kokos. Rekommenderas men är ganska dyr (139 kr för en burk).

Kalorier in och kalorier ut!

Hur många kalorier bränner man för olika aktiviteter? Många har ingen aning om det och heller inte hur mycket kalorier olika maträtter innehåller. Det är naturligtvis inte möjligt att få exakta värden i tabeller utan detta är genomsnittliga tal. Faktorer som påverkar kaloriåtgång vid aktivitet är tex kroppssammansättning och ålder. Kalorimängd i olika maträtter beror ju också på hur exakta måtten är av de olika ingredienserna samt kvaliteten på dem. Nedan följer några tabeller för kaloriåtgång vid olika aktiviteter. De lodräta kolumnerna visar kaloriåtgång beroende av kroppsvikten. Mätningarna visar kaloriåtgång per 10 minuter.
Aktivitet 55 - 80 kg 81 - 110 kg 111 -
Badminton 45 65 95
Basket 60 80 120
Bordtennis 30 45 65
Cykling (10 km/h) 40 60 85
Cykling (20 km/h) 90 125 180
Dans (lugn) 35 50 70
Dans (intensiv) 50 65 95
Fotboll 70 100 140
Golf 30 60 70
Kanot (6,5 km/h) 90 130 185
Längskidor 100 140 195
Löpning (10 km/h) 120 165 230
Löpning (20 km/h) 165 230 330
Promenad (Snabb, 5 km/h) 50 70 100
Ridning 55 80 110
Ryggsim 30 45 65
Simning (Crawl) 40 55 80
Tennis 55 80 115
Utförsåkning 80 110 160
Volleyboll 45 65 95

Kalorier: Vardagsaktiveter

För 10 minuters aktivitet utan paus.

Aktivitet 55 - 80 kg 81 - 110 kg 111 -
Bädda 30 45 65
Enklare trädgårsarbete 30 40 60
Hugga ved 60 85 120
Laga mat 30 45 65
Rensa ogräs 50 70 100
Sitta och prata 15 20 30
Skotta snö 65 90 130
Sova 10 15 20
Stå stilla 10 15 25
Titta på TV 10 15 20
Tvätta fönster 35 50 70
Tvätta golv 40 55 75

Tabellerna är hämtade från Nyfikenvital.

Myter och sanningar

Ett påstående man ibland hör är att kroppen tar upp näringsämnena bättre när de är koncentrerade i ett kosttillskott.

Mitt svar: Mat är alltid den bästa näringskällan om den är bra komponerad. Tillskott skall endast användas som just ett tillskott och inte som ersättning för mat. Kosttillskott är en stor marknad och naturligtvis propagerar tillverkarna för att man skall använda mer av deras produkter. Detta medför en alltför positiv bild av kosttillskott och får det ibland att låta som om mat inte ens är nödvändigt!
Allt som är raffinerat och taget ur sitt naturliga sammanhang har svårt att konkurrera med "orginalet" rent näringsmässigt. Är du en motionär som inte tävlar på elitnivå behöver du inte oroa dig för att inte få i dig tillräckligt av de olika näringsämnena, mineralerna och vitaminerna som du behöver, förutsatt att du har en god kosthållning. De som tränar hårt på elitnivå kan ibland ha svårt att få i sig tillräckligt med energi och då kan tillskott vara ett alternativ. Det finns kanske helt enkelt inte tid eller matlust att äta så pass mycket att det täcker deras enorma behov av energi. Men så länge du inte tränar på denna nivå så räcker det med mat, men naturligtvis är det bättre att dricka en proteindrink efter träningen än att helt avstå från att äta.
Ett exempel på vad jag menar med en alltför positiv bild av kosttillskott jämfört med naturlig mat ser ni nedan. Visst, en banan täcker inte behovet av protein efter träningen (och kanske inte kolhydrater heller), men kompletterar man med något proteinrikt såsom tex 1-2 ägg, keso eller kesella för att ca 1 timme senare äta ett mål mat så väljer jag hellre det än en gainomax som är fullproppad med socker (hela 13%).

Stora boken om styrketräning

För en tid sedan fick jag hem "Stora boken om styrketräning" som jag köpt genom tidningen "Fitness magazine". Det är bok som, precis som det låter, innehåller övningar, styrketräningsprogram och andra tips vad gäller styrketräning. Jag köpte den i syfte av att få lite mer inspiration till nya övningar.

Boken är informativ och lätt att förstå men jag måste säga att jag blev ganska besviken på valet av övningar. I tidningen "Fitness magazine" följer alltid tips på övningar som brukar vara ganska kreativa med lite svårare touch på vissa övningar. Därför var förväntningarna ganska höga. I den här boken är många av övningarna utförda i styrketräningsmaskiner vilket känns ganska fantasilöst. De flesta kan ju gissa sig till hur tex en lårcurl går till i en maskin för det ändamålet. Jag hade hellre sett ett större utbud att funktionell träning samt träning med fria vikter eller andra redskap. Dessa finns också men alltför stor del av boken är inriktad på maskinträning.

Vilka är då målgruppen? Att jag inte hittade så många nya övningar beror kanske på att jag är utbildad inom träning och har en del erfarenhet och boken då kanske vänder sig främst till den vanliga motionären, men då musklerna presenteras med sitt latinska namn kan jag inte hitta dem som klar målgrupp heller. Så min slutsats är att jag gillar bokens utförande, bilder och upplägg, men innehållet känns lite fattigt pga övningsval. Så boken kan rekommenderas till de som inte har så mycket erfarenhet av styrketräning, men frågan är om de överhuvudtaget går och köper en bok om detta ämne :)?


Konceptet Biggest loser Sverige

Jag har ju som jag tidigare nämnt tittat på "Biggest loser Sverige" och finner det ganska underhållande. Vad jag har lite svårt att förstå är hur dessa deltagare skall hålla hela vägen ut.. Vid en sådan extrem övervikt som dessa deltagare har, är det ju en väldigt hög skaderisk, dels för den enorma påfrestning deras vikt utsätter leder, ligament och senor för, men också för att deras kropp är helt ovan vid denna typ av rörelser. Som överviktig är träning såsom löpning, extrem träning med tex snabba vändningar och ryckiga rörelser inte att rekommendera. Deltagarna sprang 60 meter och mycket riktigt skadade en av deltagarna sig i ljumsken.
Jag förstår konceptet som TV-program och underhållsvärdet blir kanske högre ju mer extrema resultat det visar på vågen, ju fler tårar, skador och elände det blir, men på något sätt ger det fel signaler tycker jag. Träning skall förutom flås, svett och tårar även vara behaglig och förknippad med en positiv känsla. I programmet säger Mårten att "det här kommer att bli hårt och ni kommer vilja lägga av" till deltagarna vilket känns som fel ingång för att förknippa träningen med något positivt. Som sagt, jag förstår att detta är en del av skådespelet men går det verkligen inte att göra bra TV på ett schysstare sätt? Deltagarna får säkert en rejäl kick av att tappa så mycket i vikt på kort tid, men kommer de verkligen att förknippa träning med något positivt efter att ha deltagit i detta program? Kommer programmet uppmuntra dem till en fortsatt aktiv livsstil?
Vad jag också saknar är inblick i vilken kost de får i samband med träningen. Det är ingenting om det, och det är synd då kosten ju är jätteviktig i sådana extrema sammanhang. Fram för ett mer humant Biggest loser ;)!!

Pasta och ris

Fick en fråga om vad jag menar är bra typ av ris samt fullkornspasta och vad man skall undvika. En regel jag brukar gå efter är att ju grövre desto bättre.. Väljer man pasta är det såklart att föredra fullkornspasta framför vanlig och pastan skall ha så lång koktid som möjligt (snabbmakaroner är inte att rekommendera då de har relativt högt GI, alltså höjer blodsockret för snabbt.). För mig som äter glutenfritt är det svårt just med pastabiten eftersom den glutenfria pastan har ett högt GI. Semper gör en fulllkornsvariant av glutenfri linguine så den är att föredra bland de glutenfria alternativen.
Det finns mängder av olika rissorter och jag brukar gå efter samma linje där. Desto grövre desto bättre samt att välja de sorter med längst koktid. Jag brukar äta råris (de sorter som ska koka minst 40 minuter) eller rött ris med ungefär samma koktid. Jasminris som serveras på kinarestauranger är inte att rekommendera då det har ett högt GI och inte innehåller särskilt mycket fiber.
En snabbregel är att ju vitare och mer snabbkokade produkterna är i denna kategori desto sämre. Om du har svårt att planera tiden så koka dubbelt med råris eller fullkornspasta så kan du använda det till en sallad eller annat rätt dagen efter. Ofta är man hungrig när man börjar att laga mat och då vill man gärna inte vänta 40 minuter på att riset skall bli klart!  Tänk bara på att ris är en känslig produkt som lätt blir dålig om det står för länge i rumstemperatur. Kyl ner snabbt för att inte riskera matförgiftning. För bästa näringsinnehåll och minst risk för gifter i maten, välj ekologiska produkter.

Superset för rygg

Att göra ett superset betyder att man utför två övningar direkt efter varandra följt av vila. Det kan vara samma muskler/muskelgrupp som aktiveras i de båda övningarna, eller antagonister. I detta superset har jag valt en övning som främst tränar övre delen av ryggen (kappmuskeln), latissimus och baksida axlar samt en övning som främst tränar latissimus.
Övning 1: Sittande rodd i dragmaskin
Övning 2: Pullover med rep i dragmaskin
(Extremt dålig bild men hoppas ni ser.) Denna visar startläge. Dra repet mot kroppen och låt armbågslederna vara fixerade. Slutposition är när händerna är en liten bit bakom kroppen.

Biggest loser Sverige!

Äntligen en realityserie som jag vill följa! Perfekt att man kan kolla avsnitten på nätet också!

Tjejmilen

Denna syn möttes jag av idag. Tusentals tjejer som sprang Tjemilen 2010. Bra jobbat!

Kokosolja

Bu eller bä? Har faktiskt inte provat men ska nog köpa mig en burk och testa om det är något för mig.. Det sägs ju vara den mest hälsosamma olja man kan använda till matlagning trots det höga innehållet av mättat fett!

Näringsvärde
Energi 3721 kJ/888 kcal
Kolhydrater 0 g
Protein 0 g
Fett 100 g (varav mättat ca 89 g)

RSS 2.0