Frida goes Zumba

Jaha, då har man provat på den heta träningsformen "Zumba"! Latinorytmer i 55 min, full sal med 95 % tjejer i alla åldrar och en skön atmosfär. Det var riktigt roligt och man behöver inte vara en stjärna på dans eftersom koreografin är ganska basic. Skön träning som gör att man glömmer bort att man tränar vilket kan vara ett välkommet inslag mellan övrig gymträning, body pump och spinning som ju är de former av träning jag utövar mest. Definitivt en klass jag kommer att delta i igen!

Zumba

Jag har länge tänkt att prova den omåttligt populära träningsformen Zumba och nu har det äntligen kommit ett pass som passar mina tider. Det känns lite skönt retro med salsainspirerade åttiotalsmoves :). Jag återkommer med mina upplevelser!

Kolja i ugn, lätt som en plätt!

Mat som lagar sig själv och är näringsriktig är helt min melodi! Jag brukar göra fiskrätten nedan till middag efter ett skönt träningspass! Jag har inga exakta mått, det brukar bli bra att laga lite på "känn"!
  • Koljafilé eller annan vitfisk (ca 250-300g/person)
  • Några centimeter skivad purjolök, gärna den gröna delen
  • Några skivor citron
  • Några delade körsbärstomater
  • Färsk mozarella
  • Olivolja
  • Salt & svartpeppar
Gör så här: "Byxa" ev. fiskfilén (dvs skär bort delen med ben i), Skiva purjo, mozarella, citron och tomater och lägg på fiskfilén, salta och peppra efter behag. Rulla därefter ihop med skarven nedåt. Lägg i ett foliepaket, ringla över olivolja efter behag (jag brukar ta ca 1-2 msk) och tjoff in i ugnen på ca 200 grader tills fisken nått en innertemp på ca 52 grader (ca 15 min). Servera med ångkokta grönsaker tex  broccoli, sparris och blomkål. Vill du ladda med mer kolhydrater, lägg till quinoa, råris, potatis eller dyl. Kan serveras med en klick matyoghurt, creme fraiche eller kesella om det känns för torrt!
Nyttig och god

Forts. träning efter graviditet

Hej igen! Fortsätter här på mitt inlägg nedan..
OM man upplever sina lår och sin rumpa lite mer likt gelé än innan graviditeten så finns det bot för det också: Mycket vilja och träning :).
Har man möjlighet att gå på gym så finns det all möjlig styrketräning för benen med olika maskiner och vikter vilket hjälper till att "fasta" till lår och rumpa. Många uplever dock att det mest effektiva är förbrännings/konditionsträning såsom löpning och cykling. Är det vinter och kallt ute så är det att föredra att vara inomhus och på de flesta gym har de löpband och motionscyklar och/eller spinningpass. Fördelen med spinningpass är att man ofta ger lite mer när man tränar i grupp även om du helt och hållet bestämmer intensiteten själv. Löpträning är svårt att ge allmänna rekommendationer eftersom det beror på tidigare erfarenhet, vikt, skador m.m. men en bra start kan vara lågintensiv intervallträning där man varvar passet med löpning och rask promenad. En pulsklocka kan vara en bra investering för att lättare hålla koll på intensiteten samt att få en liten motivationshöjare då det ju är lättare att se sina förbättringar med ett mätinstrument.
När våren och sommaren kommer finns det hur mycket möjligheter somhelst att träna även med ditt barn. Om bebisen är tillräckligt stor för att sitta i barnsadel så behöver du inte ens barnvakt och dessutom brukar det uppskattas av den lille att se världen svischa förbi (eftersom du ju cyklar snabbare än tåget efter alla vinterns spinningpass)! Löpning kan vara lite svårare. Det finns olika typer av löpvagnar(ex. Baby Jogger Performance, Baby Travel Runner, Chariot Cougar 1, Croozer Kid 1, Cykelringen Sleipner Comfort ) som jag inte har någon egen erfarenhet av men det hämmar ju löptekniken en aning att hålla i vagnen så de flesta föredrar nog ändå att utföra den typen av träning utan barn!
"Sleipner sport" från cykelringen.se
Det första året får bebisen ligga på latsidan med sedan... eller?

Träning efter graviditet

När man blivit mamma förstår man helt plötsligt vilken otrolig lyx det är att få gå på toaletten i lugn och ro eller att få sitta ned och äta. Tid för sig själv är nästintill obefintlig de första månaderna efter bebisens ankomst och det gör det förstås svårt att få till träning och hyfsad kosthållning. Jag får ibland frågor från mammor som önskar komma igång men inte riktigt vet hur de skall få till det.
Mycket beror förstås på om man har någon som kan avlasta någon timma så att man kan få till någon typ av aktivitet då. Har man inte möjlighet till det får man helt enkelt träna med bebisen närvarande.
För viktminskning efter graviditeten brukar promenader med barnvagnen vara ett enkelt och bra alternativ. Om din bebis inte vill ligga i vagnen så går det ju bra att ha den i bärsjal eller en skön bärsele (min erfarenhet är att bärsjal fördelar tyngden bättre över axlarna vid längre promenader). Det ger dessutom några extra kilon att släpa på vilket gör att du förbränner mer under promenaden. Ett tips är att om du känner andra mammor med bebisar kanske bestämma promenadträff med dessa några dagar i veckan istället för att tex gå på café och dricka kaloristinn latte!
Promenader är dock inte nog för att "tighta" till kroppen efter graviditeten. Många upplever att kroppen blivit sladdrigare, särskilt över mage, rumpa och lår. Detta kräver lite mer av dig men är fullt möjligt att förändra med rätt träning och kost!
Har du inget gymkort så kanske du kan fundera på att skaffa det på ett center som har barnpassning. Även om barnet kanske bara vill vara där en kort stund så har du ändå chans att få några minuters träning!
Det är svårt att ge konkreta träningstips då det ju beror på tidigare träningsvana och vilken fysisk kondition du är i. Styrketräning är dock skonsamt vid rätt utförande och kan varieras i det oändliga.
Magövningar: Den s.k. "Plankan" är väldigt effektiv för att tighta till magen eftersom den aktiverar bålkorsetten "core" som hjälper till att hålla in magen. Om det känns tungt, börja på knä för att sedan avancera till att ligga med endast fötterna i golvet. Vill du avancera ännu mer kan du flytta ett ben i taget i sidled och sedan tillbaka. Mer info om plankan kan du får på Stadiums hemsida här. Bilden är tagen därifrån.
Övningar så som crunches och sit ups bör du vänta med tills dess att magmusklerna gått ihop efter graviditeten. Det är individuellt hur lång tid det tar, oftast kan du känna med fingrarna i mitten av magen när du spänner den om det fortfarande är en glipa där.
Jag fortsätter senare, måste iväg nu!

Äntligen frisk!

I nästan två månader höll den där attans influensan mig i feberdimman! Men nu äntligen har det kunnat bli lite träning och annat! Jag har dock lite idétorka när det gäller blogginlägg. Känner mig inte så inspirerad för tillfället, jag får fundera ut något.. Känns i alla fall bra att energin kommit tillbaka!

RSS 2.0